Župna kateheza

Kateheza s djecom školske dobi

Prvi razredU našoj župi, župna kateheza za djecu prvih razreda održava se nedjeljom u 10h. Za rad u katehetskoj skupini koriste se prigodni priručnici kao što je "Bog je s nama" dr.Josipa Jakšića, "Zajednica" Dejana Čaplara i Dejana Henčića, Makov izbornik, Mak, Biblija za djecu i pisani materijali katehetskog ureda. U radu s djecom otkrivamo im iskustvo vjere, pripadnosti Bogu i Crkvi. Pozivamo i drugu djecu da nam se pridruže.

Drugi razred

U našoj se župi svake nedjelje u 10h, iza dječje sv. mise, u prostoru pastoralnog centra okupljaju na župnoj katehezi-vjeronauku drugašići kreativnog imena "Medvjedići dobrog srca" koje su si sami odabrali. Kako im je ovo druga godina druženja stvorena je jedna homogena grupa od njih šesnaestak koji su više manje stalni u svom dolaženju. Kroz pouku, molitvu, pjesmu, kreativno izražavanje u grupnom i individualnom radu nastoji ih se upoznati s temeljnim istinama naše vjere i stvarati radost, zadovoljstvo i želju zajedničkog druženja u Božjoj blizini. Zanimljivo i primjereno njihovoj dobi obrađuju se teme vezane uz život Crkve i liturgijsku godinu. Cilj nam je da dječja župna kateheza postane mjesto odgoja, rasta i sazrijevanja u vjeri i iskustva kršćanskog zajedništva. Da u dječjim srcima odjekne ljepota i bogatstvo kršćanske vjere. Susrete vodi odgajateljica u vjeri, s trajnim kanonskim mandatom, Ružica Horvat. Unatoč danas u društvu sve zastupljenijem umanjivanju važnosti dječje župne kateheze, indiferentnosti roditelja prema njoj, prezauzetosti djece pozivamo sve vas roditelje na poticanje i podržavanje svoje djece u dolaženju na župnu katehezu i u aktivnom životu naše župne zajednice. Cjeloviti odgoj djeteta nije potpun bez duhovne komponente. Zbog toga i s vjerskim odgojem treba započeti u obitelji već od rođenja. Jedan od mnogih čimbenika koji vam uvelike pomaže u tom odgoju je i župna kateheza. Pohvaljujemo sve roditelje koji prepoznaju važnost i vrijednost ove župne aktivnosti za svoju djecu i podržavaju je. Ohrabrujemo i pozivamo sve ostale drugašiće da se pridruže "Medvjedićima dobra srca" i dožive radost druženja.

Treći razred (prvopričesnici)

U župi se za vrijeme šk. godine subotom održava župna kateheza za prvopričesnike, prema sljedećem rasporedu:
A razred: 9.00 - 9.45
B razred: 9.45 - 10.30
C razred: 10.30 - 11.15
D razred: 11.15 - 12.00
Župna kateheza prvopričesnika uključuje dalju, bližu i neposrednu pripravu za sakrament prve pričesti. Župnom katehezom potičemo djecu da traže, prihvaćaju i istražuju evanđelje kako bi mogli postati Kristovi svjedoci, a u samoj jezgri kateheze stoji osoba Isusa Krista. Suradnja roditelja od iznimne je važnosti za uspjeh kateheze, a uloga kateheta je pomoći roditeljima da ispune svoju dužnost formacije i poučavanja djece u Kristu. Stoga se za roditelje prvopričesnika tijekom vjeronaučne godine organiziraju katehetski susreti, molitveni susreti i duhovne obnove. Svaki razred ima svoj prozivnik u koji se bilježi pohađanje vjeronauka i slavljenje nedjeljne mise. U pripravi za sakramente prve svete pričesti i ispovijedi koristimo priručnik za prvopričesnike, vježbenicu i priručnik za voditelje Isus - naš život. Voditelji župne kateheze prvopričesnika su: Nada Brnadić, dipl. kateheta i Sandra Završki, dipl. kateheta.

Četvrti razredUčenici četvrtih razreda osnovne škole sastaju se u prostorijama crkve svake subote u 17:30 na katehezi, na kojoj kroz igru, pjesmu, kreativnost i veselje učimo i napredujemo u vjeri. Trenutno katehezu pohađa petnaestak učenika, čiji se broj iz subote u subotu povećava. Učenici se natječu tko će imati veći broj dolazaka jer pobjednika očekuje nagrada!

Peti razred

Svake nedjelje u 10 sati u pastoralnom centru sastaju se učenici petog razreda osnovne škole. Zajedno se sastajemo drugu godinu za redom. Župnu katehezu trenutno pohađa petnaestak učenika. Zajedno se igramo, učimo, razgovaramo te smo na taj način jedni drugima postali prijatelji. Među nama vlada jedna jako ugodna i prijateljska atmosfera i svatko tko se želi priključiti dobrodošao je.

Šesti i sedmi razred

Subotom u 10 sati dvadesetak učenika šestog i sedmog razreda dolazi na katehezu, odnosno druženje, igre i kvizove kroz koje uvijek nauče ponešto novo o vjeri. Osim voditeljice, i učenici dobiju priliku za animiranje susreta na zadanu temu koja se obično odnosi na nadolazeći blagdan. Nakon božićnih blagdana naglasak se stavlja na učenje i spremanje za natjecanje nakon kojeg dolazi nagrada- izlet!

Osmi razred (krizmanici)

Zajednicu krizmanika u Župi Muke Isusove čine mladići i djevojke koji se pripremaju za primanje sakramenta svete potvrde ili krizme. Upravo primanjem sakramenta svete potvrde vjernik koji je primio sakramente krštenja i euharistije, zatvara svojevrsni put inicijacije, postaje cjelovit, zreo kršćanin, prima puninu kršćanstva. Zato sakrament krizme često nazivamo i sakramentom kršćanske zrelosti, te sakramentom kršćanske punine. Sakramentu svete potvrde u Župi Muke Isusove redovito pristupaju mladići i djevojke koji pohađaju osmi razred osnovne škole, kako je i uobičajeno u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Mladići i djevojke koji redovito primaju sakrament svete potvrde najvećim su dijelom učenici Osnovne škole Vukomerec. Krizmanici se za primanje sakramenta svete potvrde pripremaju tijekom jedne školske godine. Pripreme počinju sredinom rujna i završavaju u svibnju, kada redovito i bude slavlje podjeljivanja sakramenta svete potvrde. Krizmanike za primanje sakramenta svete potvrde priprema župnik dr. Danijel Crnić u suradnji s vjeroučiteljicom Ružicom Miloš i animatoricama Draganom Dobranović i Anitom Paurević. Uz redovito sudjelovanje u nedjeljnim i blagdanskim euharistijskim slavljima, pripravu za primanje sakramenta svete potvrde čine i redovite župne kateheze, koje se održavaju u manjim grupama jednom tjedno: učenici 8.a imaju katehezu utorkom, učenici 8.b srijedom i učenici 8.c na svoje katehetske susrete dolaze četvrtkom u 19.30. sati.

Kateheza s odraslima

Utorak, 18.30 sati. Kateheza za odrasle. Što o njoj reći…? Pa, mnogo toga, zapravo. Kao prvo, garantirano vam je pametno potrošeno vrijeme. Možda je bolje reći da je to pametno uloženo vrijeme. Jer saznat ćete mnoge činjenice, podatke i priče iz života Crkve, na koje ne biste naišli niti na jednom drugom mjestu. Preispitat ćete, možda, neke temeljne postavke vjere, koje ste kao dijete učili, ali ih niste mogli uistinu shvatiti. Na toj katehezi imate priliku dobiti odgovore na sva nerazjašnjena pitanja, koja vam se oduvijek motaju po glavi. Navest će vas na čitanje i proučavanje duhovnog štiva. Zajedničkim čitanjem i razmatranjem, razmjenom mišljenja, zapravo vam se pruža prilika za rast u vjeri. A najbolje od svega, je sasvim sigurno činjenica, da ćete biti u pametnom i nadasve ugodnom društvu. Ako ne stignete u ovaj utorak – nema veze. Za sedam dana je ponovno utorak. Učinite to. Za sebe. Dođite, iznenadit ćete se!