Župne zajednice

Dječji zbor

Dječji zbor u župi djeluje od 1998. godine. Broj djece iz godine u godinu varira. Djeca sviraju i pjevaju na nedjeljnjoj misi u 9 sati. Zbor već 12 godina sudjeluje na smotri crkvenih dječjih zborova ˝ Zlatna lira ˝ u Rakitju, a na školskim priredbama redoviti je gost. Svakih par godina okuša se i u mjuziklu ˝ Sveti Nikola ˝. Probe se održavaju petkom u 19 sati. Iz dječjeg zbora izrasla je i grupa mladih koja nedjeljom predvodi pjevanje na misi u 18 sati. Voditeljica dječjeg zbora je gđa Anita Fiolić, a velika pomoć na probama i misama su gdin. Josip Baneković i gđica Jasna Petrović, a od ove godine i gđa Martina Šemper.

Veliki župni zbor "Crux"

Zbor je osnovan 1996. godine, a 1999. mu je odabrano ime "Crux". Redovite probe zbora su srijedom u 19.30. Do 2012. godine voditeljica zbora je bila gđica Ružica Rašpolić, prof. a od 2012. vođenje je preuzela gđa Anita Fiolić. Od svog osnutka zbor je nastupao na mnogim koncertima u drugim župama zagrebačke nadbiskupije, a gostovao je i u drugim nadbiskupijama. Predvodi pjevanje na misi u 11 sati. Već treću godinu zbor sudjeluje i na susretu crkvenih zborova Zagrebačke nadbiskupije u Katedrali povodom blagdana sv. Cecilije.

Zbor mladih "Laudate Deum"

Naš zbor je oformljen 2005. godine. Izrastao je iz dječjeg zbora gdje smo pjevali i svirali. Odlaskom u srednje škole (2005/2006) jedna generacija odijelila se od dječjeg zbora i osnovala zbor mladih koji je preuzeo sviranje i pjevanje na nedjeljnjoj misi u 18 sati. Nastupali smo na festivalima crkvenih zborova, gostovali na koncertima, sudjelovali smo na susretima mladih. Također smo sudjelovali i u pripremama za europski susret mladih u Zagrebu te kao animatori u samom susretu. Nekolicina je volontirala na susretu s papom Benediktom XVI. na Trgu bana Jelačića i hipodromu. U prosincu 2012.god. održali smo prvi samostalni božićni koncert u našoj župi, a 2013. god. održala se u našoj župi prva smotra zborova mladih i nadamo se da će se tradicija nastaviti i narednih godina. Od ove godine napokon imamo i ime. Voditeljice su Petra Gajšak i Dorotea Đurić.

Mali čitači

U župi je početkom listopada 2014. oformljena grupa malih čitača s ciljem promicanja sudjelovanja djece na svetim misama i u crkvenim aktivnostima. Kao važne ciljeve ove mlade grupe, ističemo njegovanje čitalačkih navika i uvježbavanje pravilnog, lijepog i izražajnog čitanja kod djece. Stalno je aktivno desetak djece osnovnoškolskog uzrasta koji čitaju na nedjeljnoj dječjoj svetoj misi u 9.00h. Pridružuju nam se i djeca mlađih uzrasta koji žele biti dio grupe. Slobodan je pristup svoj djeci i ne postoji obaveza čitanja na nedjeljnoj ili bilo kojoj drugoj misi (poglavito ako dijete ima strah od javnog nastupa), a termin rada grupe je petkom u 18.30h iza svete mise. Voditeljice Dubravka Lacić i Mirjana Čupar i sva djeca Mali čitači pozivaju vas: "Dođite i čitajte s nama !""

Skupina odraslih čitača

U našoj župi djeluje i skupina odraslih čitača koji vrše svoju službu na nedjeljnoj župnoj misi u 11 sati prema ustaljenom rasporedu, a običnim danima po potrebi i osobnim mogućnostima.

Ministranti


Od osnutka Župe Muke Isusove, ministranti su redoviti sudionici liturgijskog slavlja. U sadašnje vrijeme ministranti se pripremaju svake subote u 17.30 sati za nedjeljnu liturgiju pod budnim okom župnika i voditelja ministranata Zdravka Mikca. Osim priprema, na sastancima se ministranti druže i bolje upoznavaju. Ako i ti želiš postati ministrantom, dovoljna su dobra volja i hrabrost da uđeš u sakristiju i župniku kažeš da želiš ministrirati. "Ti si pozvan, želiš li se odazvati?"

Zajednica mladih

Mladi u župi imaju druženje svake nedjelje poslije večernje svete mise, gdje nas bude tridesetak. Sa našim župnikom otvoreno razgovaramo o svim temama koje sami predlažemo, bilo to aktualne, „tabu“ ili teme koje muče samog pojedinca. Organiziramo palačinka party, bdjenja, molitve krunice, odlaske u kina... Pružena je mogućnost da mladi svoju župu dožive kao zajednicu, kao obitelj gdje će se osjećati ugodno, upoznati istomišljenike, steći nova prijateljstva, bolje upoznati svoju vjeru i dobiti prave smjernice za život!

Biblijska zajednica

Biblijska zajednica u Župi Muke Isusove u Vukomercu formirana je na poticaj i pod vodstvom vlč. dr. Danijela Crnića. Kako čitati knjigu staru nekoliko tisuća godina na način da progovori u suvremenim situacijama i pitanjima? Teološkom analizom tekstova vlč. Danijel približava Sveto pismo vjernicima koji nastoje kroz Božju riječ osjetiti i shvatiti tko je Bog, što je pravi smisao i vrijednost života i koja je kršćanska uloga u njemu. Biblijska grupa otvorena je za sve zainteresirane vjernike bez obzira na dob. Njezin cilj je omogućiti rast u vjeri, stvaranje zajedništva, poticanje solidarnosti, uključivanje u rad župne zajednice itd. Bog nam se hoće obratiti svojom riječju. On nas želi voditi, dati nam snagu i pomoć za našu svakodnevnicu. A to se pak može dogoditi jedino ako budemo i pogođeni Božjom riječju. Ako riječ Božja u nama štogod pokrene. Pridružite nam se, dobrodošli ste...
Susreti biblijske grupe su srijedom u 18:30 h.
Voditelj: dr.sc.Danijel Crnić.

Obiteljska zajednica

Suvremena obitelj živi u vremenu velikih i naglih promjena koje nameću mnoge poteškoće i izazove. Rađa se nesigurnost, zanemaruje zajedništvo, vjerski odgoj, tradicionalne obiteljske vrijednosti. Takva situacija zahtijeva osnivanje obiteljske zajednice koja je potreba našeg društva i zahtjev nove evangelizacije. Obiteljska zajednica ima za cilj povezivnje obitelji kroz međusobno druženje, molitvu, pomaganje, promicanje kršćanskih vrijednosti u obitelji, ali i izvan nje. Kako osnažiti obitelji da budu spremne iskoračiti iz svoje komotnosti i krenuti u evangelizaciju? Ponajprije kroz redovitu, zajedničku obiteljsku molitvu i sakramentalni život. Duhovno nahranjeni i sigurni gradimo naš obiteljski život s Gospodinom s kojim ništa nije prepušteno slučaju i koji nam daje snage da izađemo iz okvira svojih kuća i da dođemu bratu i sestri u potrebi. Zašto? Zato što smo se susreli s Božjom ljubavlju i sebično ju je zadržati samo za sebe. Uključiti se u obiteljsku zajednicu znači moliti Gospodina da ugrije i otvori naše srce, prodrma naš mlaki i površni život kako bi mogli u drugim ljudima probuditi nadu i ojačati vjeru u bolji i sretniji svijet.

Molitvena zajednica

Kako moliti?! Često pitanje mnogih mladih, a i starih jest: "Molimo li dobro?“ „Je li naša molitva iskrena, odana ili samo nabrajamo i usput u mislima rješavamo svakodnevne probleme?", "Koliko trebamo izmoliti kako bi naše molitve stigle na pravo odredište i bile uslišane?“ Puno raznih pitanja, traženja odgovora, mnogo pročitanih knjiga, odslušanih seminara, razmatranja, druženja... I rodila se ideja! Ma, ne djelovao je Duh Sveti. Treba posijati sjeme u našoj novoizgrađenoj lijepoj, prostranoj crkvi. To smo i učinili. Raste malo drvo staro skoro tri godine. Želiš li i ti naći odgovore na svoja pitanja i biti dio, svjedok rasta naše žive Crkve, dođi! Dobro nam došao! Konektiraj se ponedjeljkom od 18 sati u pastoralnom centru (misa pa susret). Veselimo se svakom novom listiću (tebi). Za znatiželjne pogledati 1Ef, 17-18; Jr 17, 7-8; Mt7, 7-8.

Župni caritas


Briga o potrebitima bitna je zadaća crkve kao i svake župne zajednice. Caritas Župe Muke Isusove djeluje već duži niz godina i svoju aktivnost pronalazi u pomaganju župljanima u potrebi, bilo da je to hrana, odjeća ili pomoć i utjeha u trenucima bolesti, starosti ili osamljenosti. Ta briga posebno dolazi do izražaja tijekom korizme i došašća kada naš caritas nastoji organizirati pomoć potrebitima dijeleći i donoseći namirnice kako bi bar malo obogatili svoj blagdanski stol. Župljani se uvijek vrlo spremno i otvoreno odazovu ovom pozivu i donose namirinice ili novčane priloge za kupnju potrepština koje nedostaju, a važne su u domaćinstvu. Također župni caritas, kao i cijela župna zajednica, pomažu u prikupljanju, uglavnom financijskih sredstava, obiteljima koje je pogodila neka teža nedaća (poplava, požar...) u župi, ali i izvan nje. Vodeći se samim značenjem riječi caritas koja na latinskom znači ljubav, volonteri župnog caritasa trude se tu riječ pretvoriti u nešto djelotvorno i konkretno. Župni caritas je most ljubavi između onih koji žele pomoći i onih koji su te pomoći potrebni. Budite i vi taj most ljubavi! Pozivamo sve koji žele pomoći u radu caritasa, bilo kao volonteri, bilo svojim doprinosima da se jave u župni ured.

Projekt župnog caritasa: Sveta MartaU našoj župi je realizirana i organizirana pomoć u hrani i odjeći odmah kraj župnog ureda. Župljani u potrebi mogu slobodno doći i zatražiti pomoć. Tamo su članovi naše zajednice koji dobrovoljno poklanjaju svoje slobodno vrijeme za dobrobit naše župe.

Župna knjižnica

Župna knjižnica počela je s radom 26.10.2014. Knjige se mogu posuđivati i vraćati nedjeljom od 10.00 – 10.45 sati i od 17.00 – 17.45 sati. Posjeduje lijep i velik izbor naslova za djecu i odrasle, prihvatljivih širem krugu čitatelja. Pozivaju se svi župljani da koriste blagodati knjižnice i razvijaju naviku čitanja jer je knjiga moćno sredstvo odgoja kao što to napominje Isaac Bashevis Singer, pisac, pripovjedač za djecu i odrasle, dobitnik Nobelove nagarde za književnost: „Često mi se čini da je zlo koje nam se danas događa posljedica lošeg štiva koje je ovaj suvremeni naraštaj čitao u đačko doba“.
„Mi smo radije slušali priče o Adamu i Evi, o potopu, o ljudima koji su podigli kulu babilonsku, o božanstvenim doživljajima Abrahama, Izaka, Jakova, Josipa. Zato djeci uvijek savjetujem neka čitaju Bibliju“

Na poticaj našeg župnika vlč. Danijela Crnića koji razumije i poštuje značaj obrazovanja, a posebno vjerskog obrazovanja kao najvažnije snage u razvoju osobe, otvorena je 26.10.2014. u crkvi Muke Isusove u Vukomercu mala, ali bogata i dinamična knjižnica gdje se razvija čitalački žar i interes. Prema prvom popisu knjižni fond dostupan korisnicima broji blizu 500 naslova.
Velike zasluge u pokretanju i radu knjižnice pripadaju našoj djeci i učenicima: Kiari i Patriciji Žižak, Ivi Jukić, Mariji Hodak i Josipu Đuriniću. Uložili su vrijeme i trud u popisivanje knjiga, u slikanje, pisanje, ukrašavanje prostora i privlačenje malih i velikih čitatelja.
Josip Đurinić, učenik 5. razreda je vrijedan suradnik, marljiv čitatelj koji među mladima prednjači u broju pročitanih knjiga. Za knjigu „Josipovi doživljaji“ napisao je preporuku: „Ova dječja knjižica govori o životu Josipa. Jako je zanimljiva zato što nam tekst poručuje da je Bog uvijek uz nas i nikada ne odlazi od nas. Zato je pročitajte jer će vam se sigurno, kao i meni, svidjeti.“
Mogim župljanima je poznato da se u neposrednoj blizini crkve nalazi mala izdavačka kuća Apostolatski centar Sav Tvoj koju vode Sandra i Josip Marenić. Knjige koje izlaze iz njihove tiskare su vrlo praktičnog, malog formata. Posrijedi su vrijedni naslovi koji čine sada već podugačak niz u ediciji Put duhovnog savršenstva. Osim što se odlikuju praktičnošću knjige su ispunjene mislima briljantnih umova koji su izvrsno sredstvo za najbrži i najkraći način da se dođe do Istine. Ove su knjižice doista vrijedan izvor i živo vrelo kršćanske duhovnosti.
Crkveni naučitelji i mnogi istaknuti najsnažniji likovi crkvene povijesti kao što su Augustin, T. Akvinski, F. Asiški, Terezija Avilska, Katarina Sienska, Franjo Saleški, Mala Terezija, Župnik Arški, Edith Stein, Maria Grignion Montfortski, Leopold Mandić i mnogi, mnogi drugi trebaju doprijeti do uma i srca svakog vjernika i nevjernika kako bi živjeli i ustrajali na putu duhovnog savršenstva.
Župna knjižica raspolaže velikim brojem naslova Apostolatskog centra Sav Tvoj koji mogu zadovoljiti svaku duhovnu potrebu i u svakoj prilici, a ovo je dobar način da se skrene pažnja na duhovno štivo koje zbog svoje vrijednosti zaslužuje posebnu preporuku.

Knjižnica je, kao što piše i u uvodu, bogata vrlo lijepim i posebno vrijednim knjigama već od samog početka djelovanja. Hvalevrijedne su ponude u donacijama i darovima, ali se primaju samo rijetke knjige koje prolaze posebnu, pažljivu procjenu. Tako su prihvaćene donacije Ružice Miloš i Milice Sarađin kojima se ovom prilikom zahvaljujemo i njihove knjige se već nalaze na policama knjižnice kao vrijedno i zanimljivo štivo.

Knjižničarka
Marica Šakota, dipl.oec.